Gradski muzej Županja

Izložba o nošnjama Županjskoga kraja gostuje u Slovačkoj

Zavičajni muzej Stjepan Gruber u Županji i Gradski Centar za kulturu Wilamowice organizirali etnografsku izložbu ...

Zavičajni muzej Stjepan Gruber u Županji i Gradski Centar za kulturu Wilamowice iz Poljske uz potporu Ministarstva kulture RH, općine Wilamowica i grada Županje su organizirali etnografsku izložbu tradicijskih nošnji iz Wilamowica i Županje u mjestuRajecké Teplice /Rajske Toplice/ u Slovačkoj. Ova objedinjena izložba otvorena je 10. rujna ove godine u izložbenoj dvorani gradskoga ureda mjesta Rajecké Teplice.Izložbu je otvorila opunomoćena ministrica, Ankica Vlašić iz Veleposlanstva RH u Slovačkoj, a na izložbi su govorili gradonačelnica mjesta Rajecké Teplice Mgr. Katarina Hollá, gradonačelnik mjesta Wilamowice Mgr. Marian Trela, te autorice izložbe mr. sc. Janja Juzbašić - viši kustos, etnolog Muzeja u Županji i dr. sc. Jolanta Danek, zamjenica direktora Centra za kulturu Wilamowice.

Ideja o postavljanju izložbe „Tradicijskoga ruha županjskoga kraja i Županje te nošnji iz okolice Wilamowica“, u mjestu Rajecké Teplice u Slovačkoj temelji se na višegodišnjoj suradnji u kulturi grada Wilamowice i grada Županja te dugogodišnjega prijatelja grada Wilamowica mjesta Rajecké Teplice.U razdoblju od potpisivanja Povelje (2001.), Županje i Wilamowica do danas organizirana su mnogobrojna gostovanja folklornih skupina te razne druge prezentacije, a važno je istaknuti da su naš Muzej i Centar za kulturu Poljske ranije već ostvarili značajnu izložbenu suradnju, gostujući izložbama o nošnjama svojega kraja: Wilamowica u Županji i Osijeku te Županje u poljskim gradovima Wilamowicama i Bilesko-Biali. Nakon postavljanja izložbi u navedenim gradovima bivši gradonačelnik mjesta Rajecké Teplice RNDr. Peter Dobeš izrazio je želju da ove prelijepe izložbe, objedinjene u jednu, i gostuju u Slovačkoj što je sadašnja gradonačelnica mjesta Rajecké Teplice, Mgr. Katarina Hollá rado prihvatila te ove godine uvelike pomogla da se ovaj projekt i realizira.

Na izložbi se mogu vidjeti dijelovi ili kompleti tradicijske odjeće, oglavlja i nakit te ostali ukrasni odjevni predmeti, te originalne obiteljske fotografije, razglednice, fonografski i video zapisi koji se čuvaju u Etnografskoj zbirci Zavičajnoga muzeja Stjepana Gruber u Županji i Arhivu Zespołu Regionalnego „Cepelia Fil-Wilamowice“ u Poljskoj. Za navedenu izložbu autorice su pripremile opsežan katalog preveden na slovački jezik u kojemu su predstavile osnovne znakovitosti tradicijskoga ruha iz Wilamowica i okolice te iz Županje i okolnih naselja.

Izložba u Slovačkoj će biti otvorena do sredine desetoga mjeseca 2015., a postoji velika vjerojatnost da će u doglednom razdoblju naš Muzej ovu ili neku drugu izložbu moći organizirati i u Bratislavi jer je odmah nakon otvorenja izložbe Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Slovačkoj izrazilo želju za uspostavom suradnje s Muzejom hrvatske kulture u Bratislavi.

Čestitamo svim djelatnicima našega Muzeja i prijateljima iz Poljske na ostvarenju ovoga važnoga projekta te vjerujemo kako će ova izložba potaknuti daljnju suradnju i prijateljstvo navedenih mjesta i država.