Gradski muzej Županja

ZAVIČAJNI MUZEJ "STJEPAN GRUBER" ŽUPANJA

Etnografska zbirka

Koncepcija Stalnoga postava Etnološkoga odjela

Stalni postav Etnološkoga odjela
Inscenacija Badnje večeri  

  U manjoj prostoriji odvija se prezentacija druge tematske cjeline - životni običaji(običaji koje prate život čovjeka). Dakle, slijedi prezentacija najmlađe životne dobi, djece od rođenja do polaska u školu (odjeća, igračke, dječje pokućstvo i sl.). Fotografije prikazuju dječje igre i djecu u običajima. Doba mladenaštva i društveni život na selu prezentiran je uglavnom fotografijama koje prikazuju različite oblike druženja i zabava. Jedan od najznačajnijih događaja u životu čovjeka svakako je svadba. Izložen je svadbeni par u tradicijskoj odjeći s određenim uresima  (lutka mladenke – mlada s vijencem na glavii mladenac – mladoženja sa  uresima na šeširu – kapi).   

Potom je izložen tj. rekonstruiran samo jedan detalj iz vrlo zanimljivoga svadbenoga običaja - ispraćaj kuma.  Lutka odjevena u kuma  sjedi na posebno urešenoj stolici.   

  U svadbenom običaju “u živo” kuma i stolicu iza ponoći  nose sudionici svadbe do njegove kuće.  U unutrašnjosti vitrine izloženi su dijelovi namještaja i različiti tekstilni predmeti  koje mladenka nosi u novi dom. Temom o pogrebnim običajima (dijelovi žalobne odjeće, fotografije pogreba, drvenih rezbarenih križeva i drugim predmetima), završavamo temu o životnim običajima. U zasebnoj vitrini izloženi su predmeti iz područja rukotvorstva koji su podijeljeni na nekoliko  tematskih cjelina. Ponajprije se izlažu originalni odjevni, uporabni i uresni predmeti nastali u kućnoj radinosti te različita pomagala i naprave kojima su načinjeni.  Umijeće šaranja plodova tikve - šarane tikvice izložena su  kao specifičnu vrstu kućne radinosti u županjskoj Posavini.  

  Detalj stalnoga postava etnologije- Ispraćaj kuma   
Stalni postav Etnološkoga odjela - stari zanat

U potkrovlju izložbenoga prostora načinjene su dvije rekonstrukcije zanatskih radionica. Putem fotografija prikazuju se dijelovi ili faze u izradi različitih zanatskih ili polu-zanatskih proizvoda. Uz rekonstrukcije su izloženi različiti alati i pomagala kojima zanatlije izrađuju novi ili popravljaju već rabljeni predmet. Posjetitelji pri razgledavanju postava mogu poslušati nekoliko pjesama i ostalih izvedbi na tradicijskim glazbalima.

PREDMETI Stalnoga postava Etnološkoga odjela

  Običaj: U CVITNICU JELO

Pred Vama se nalazi prikaz proljetnoga običaja pod nazivom „U Cvitnicu Jelo“. U Račinovcima manje skupine momaka i djevojaka, „ophodnici“pred zoru uoči Cvjetne nedjelje naberu proljetne grančice te ih, pjevajući pjesmu "U Cvjetnicu Jelo", nose kroz selo. Pred odabranom kućom pjevaju dok im domaćica ne otvori prozor. Ukućani ih daruju jajima, a za uzvrat oni dobiju grančicu. Ukoliko domaćini ne otvore prozor, ophodnici skinu vrata s kuće te ih odnesu na kraj sela ili naprave neku drugu nepodopštinu (npr. svježim jajima gađaju kuću). 
Ophod u Bošnjacima u prošlosti  izvodili su samo muškarci u  nekoliko manjih skupina, u novije vrijeme pojavljuju s žene  te  pjevaju  ove stihove:
Ajd urani Jelo, Jelo,
Rano u nedilju, vita Jelo,
Daj mi jajce, Jelo, Jelo, 
Daj mi jajce bijelo, vita Jelo
. ... 
Fala, fala Jelo, Jelo,
Što si dosta dala, vita Jelo.