Gradski muzej Županja

"Čovjek kroz izložbu i potku"

U okviru „48. Šokačkoga sijela 2015.“ u Županji predstavljena bogata zbirka tkanja vlč. Mate Kneževića iz Garčina

U okviru „48. Šokačkoga sijela 2015.“ u Županji predstavljena bogata zbirka tkanja vlč. Mate Kneževića iz Garčina na izložbi pod nazivom: „ČOVJEK KROZ OSNOVU I POTKU“

Ideja o realizaciji izložbe pod nazivom „Čovjek kroz osnovu i potku“ potaknuta je zadanim sloganom ovogodišnjega Šokačkoga sijela u Županji koji glasi: “Baka tkala, mama sačuvala“, a kojemu je uz ples i pjesmu te običaje i druge vidove prezentacije tradicijske baštine cilj predstaviti barem i jedan dio tradicijskoga rukotvorstva te nošnji s područja Slavonije i šire.

Danas kada smo sve više svjedoci nestajanja različitih oblika i vrsta tradicijskoga odijevanja te ostalih tradicijskih predmeta nastalih u kućnoj radinosti kako u našemu kraju, tako i šire, izuzetno je važno i dragocjeno na terenskom istraživanju istraživati i potom predstavljati upravo privatne zbirke u kojima se čuva veliki broj takvih predmeta. Tako je okviru ovogodišnjega Šokačkoga sijela predstavljena po mnogočemu posebna zbirka svećenika Mate Kneževića iz Garčina. Njegova zbirka rezultat je višegodišnjega marljivoga sakupljanja i istraživanja tradicijskih tekstilnih predmeta, najprije iz sela brodskoga Posavlja, ali i iz mnogih drugih sela s širega područja Slavonije. Također važno je istaknuti da je vl. Mato Knežević u ovoj zbirci sakupio ne samo one najljepše ili najraskošnije primjere svečanoga, radnoga i prigodnoga ruha od kojih ima vrlo veliki broj vrsta i suvrstica već i mnogobrojne druge, raritetne primjere tekstilnih predmeta koje su upotrebljavani u životu Šokaca s ovoga područja. Dakako, nije bilo moguće predstaviti njegovu kompletnu zbirku već se u Županji, u prostorima Pastoralno-kulturnoga središta Župe Mučeništva sv. Ivana Krstitelja u Županji izlože vrlo bogata podzbirka uzoraka tkanja.

Vrlo je interesantno navesti da vlč. Mato ima još uvijek velik broj neizkrojenoga tkanja u tzv. trubama, na kojemu bi mu pozavidio svaki muzej, a ako k tomu pridodamo i ostale tekstilne predmete poput nošnji, možemo s pravom reći da je njegova zbirka prebogata različitim uzorcima tkanja ali i različitih vrsta ukrašavanja. Izuzetno je važno spomenuti da u zbirci ima gotovo nezamisliv broj primjeraka svilenih tkanja - od tzv. guge-svilene niti, čija se nit dobiva od dudovoga svilca, potom tkanih prostirki od prirodne vune, bojane prirodnim bojama. Uz njegove izložene različite predmete od tekstila iz muzejske zbirke izložena su različita pomagala i alatke za dobivanje niti od lana i konoplje kako bi čim više posjetiteljima približili temu o tkanjima. Također za ovu prigodu izložen je tj. ponovno postavljen-sklopljen tkalački stan iz Etnografske zbirke Muzeja na kojemu je vrsna tkalja Emica Majačić iz Bapske uz pomoć Marije Crepić iz Retkovaca osnovala tkanje, a koji će Muzeju svakako poslužiti u daljnjim prezentacijama različitih tema iz tradicijskoga rukotvorstva. 

Na svečanom otvorenju navedene izložbe nastupili su članovi Kulturno umjetničkoga društva „ZDENAC“ Zdenci s nekoliko pjesama pod ravnanjem voditelja Ivana Ivankovića. Uz njihov nastup posebna atrakcija na otvorenju bila je prezentaciju obrade lana koju su prikazale članice Udruge „Rukotovrine“ iz Zdenaca. One su prikazale otucavanje lana, obradu na stupi i trlici, namatanje na špulji, izvačenje niti lana iz povesma i namatanje na rašlje. Predsjednica Rukotvorina Marija Rončević cijeli postupak uzgoja i obrade lana do platna ispričala je posjetiteljima a članice Udruge su pokazivale svaki postupak zasebno.

U završnom dijelu otvorenja posjetitelji su mogli pogledati Reviju tradicijske odjeće iz okolice sl. Broda, a koju je vodio i organizirao vlč. Mato Knežević.