Zaviča​jni mu​zej

Stjepan Gruber Županja

NASLOVNA STRANICA

Noć muzeja 2020. u Županji (31.01.)

U ovogodišnjoj Noći muzeja 2020., pod nazivom „Velike obljetnice hrvatskih muzeja", baštinu smo odlučili prezentirati na pomalo drukčiji način - mirisima i okusima. Zakoračili smo u kulinarski vremeplov i osjetili dašak antičke kuhinje, kao i one tradicionalne, graničarske.

Program je započeo već ujutro s najmlađima iz grupe Zvjezdice, našeg vrtića Maslačak. S njima je voditeljica radionice, pripravnica Matea Bašić zaigrala mali kulinarski kviz znanja pod nazivom "Al' se nekad dobro jelo". Bili su izvrsni u pogađanju naših tradicionalnih šokačkih jela i slastica koje su jeli naši stari, čime se dokazuje proces njegovanja baštine i tradicije od malih nogu. Ipak, naučili su i poneko manje poznato jelo kao i slavonske izraze za pojedine predmete vezane uz kuhinju. Na kraju su se još zabavili crtanjem i bojanjem, a uz sve to, okrijepili smo se i svježim domaćim lepinjicama.

Nadalje, večer smo započeli otvorenjem izložbe našeg kuhinjskog inventara pod nazivom „Od arheologije do etnologije" koja je bila postavljena u prizemlju Čardaka.
U parku našeg Muzeja održala se prezentacija i kušanje graničarskih (šokačkih) i antičkih specijaliteta. Posjetitelji su tako mogli kušati tople lepinjice s različitim domaćim pekmezima, a od slanih su poslastica bile kobasice i slanina pečeni na logorskoj vatri. Pripremili su ih suradnici iz konjogojske udruge „Stari graničar", Vinko Filipović i KUU-e „Tomislav", Marija Kobašević i naša djelatnica Blaženka Filipović. Osim graničarskih, antičke specijalitete koje su pripremili učenici Obrtničko-industrijske škole Županja pod mentorstvom prof. Ivane Milaković, prezentirala je skupina proučavatelja latinskog i grčkog jezika i kulture „Vestigia" pod vodstvom prof. Marka Markoljevića. Stručno vodstvo kroz stalni postav i izložbu organizirali smo u suradnji s kulturno-povijesnom skupinom Gimnazije Županja pod vodstvom prof. Danijele Kegalj te dijelom učenika iz skupine „Vestigia". Oni su utjelovili žive Rimljane i našu vojnokrajišku graničarsku vojsku Serežane.

U našem drugom dislociranom objektu, prostoru Agencije u kojem se nalazi stalni etnološki postav, posjetitelji su doživjeli nešto novo i inovativno. Imali smo čast, među prvima u Hrvatskoj, ponuditi virtualni vodič kroz muzej upravo našim posjetiteljima u Županji prigodom ovogodišnje Noći muzeja. Riječ je o pregledu našeg postava iz drukčije perspektive, korištenjem mobitela i nove aplikacije QtouR, autorice Josipe Kralik. Cilj je ovakvog načina komuniciranja s našom publikom, zapravo da si svaki posjetitelj samostalno može birati tempo primanja zanimljivih multimedijalnih informacija (od teksta, videa, slike, glazbe, itd.). Pri tome treba naglasiti da su sve informacije točne i istinite jer je svaki podatak i sadržaj provjeren od strane kustosa. Ovakav način komunikacije s muzejskom publikom inovacija je u svijetu.

Naravno, neizostavan je bio i glazbeni program. U prizemlju Čardaka, na gitari i violini, zasvirao nam je band WALKER&SUDAR DUO koji su nas počastili melodijama irske, engleske i škotske glazbe.

Pored ovako bogatog programa, valja naglasiti još jedan novitet. Naime, Muzejska udruga istočne Hrvatske, po prvi je puta odlučila spojiti gradove, a muzeje približiti istinskim zaljubljenicima u kulturnu baštinu. U akciji pod nazivom „Putovima osnivača slavonskih muzeja" sudjelovalo je 9 muzeja u 5 gradova (Osijek, Vukovar, Županja, Ilok i Vinkovci). U skladu s time, organizirali smo autobusne linije koje su povele na izlet u isto vrijeme iz tri smjera - dvorca Eltz u Vukovaru, osječke Tvrđe i ispred Čardaka u Županji. Konkretnije, građani iz Županje posjetili su Muzej Slavonije i Arheološki muzej u Osijeku, a nakon toga Vukovar gdje su obišli Muzej vučedolske kulture te Franjevački muzej.

Ovim programom, odlučili smo dati na važnosti slavonskim muzejskim velikanima i osobitostima, a istovremeno bio je to i prigodan poticaj za aktualiziranje tema o kojima vrijedi više govoriti i ukazati na njihovu važnost. Tako su u prostoru našega Muzeja, posjetitelji mogli pronaći osnivača Stjepana Grubera i fotografirati se s njim. Ujedno, time smo obilježili i 50 godina od smrti našega osnivača.

Veliko hvala svim posjetiteljima, organizatorima i suradnicima!