Zaviča​jni mu​zej

Stjepan Gruber Županja

NASLOVNA STRANICA

Odlični rezultati VI. Muzejske olimpijade

Pod olimpijskim geslom "Važno je sudjelovati!" u petak, 27. rujna 2019. godine u organizaciji Gradskog muzeja Vukovar i Zavičajnog muzeja Stjepan Gruber Županja održana je VI. Muzejska olimpijada Muzejske udruge Istočne Hrvatske. Olimpijada se odvijala na pomoćnim terenima stadiona Prve nogometne lopte NK Graničar u Županji te na travnatim površinama u blizini restorana "Sava". Od samoga jutra, krenulo je okupljanje muzealaca koji su prvo kušali poznate slavonske lepinjice i tradicijske specijalitete, a toplim napitcima se zagrijavali za početak predviđenih igara. Odaziv muzealaca na iznenađenje organizatora bio je izuzetno velik, što potvrđuje brojka od preko stotinjak članova i prijatelja Udruge. Od prijave sudionika, potom pripremanja terena do ogromnog angažmana oko suđenja mnogobrojnim ekipama, velike zasluge pripadaju sucima Đurđici Stjepanović i Luki Huberu, profesorima tjelesne i zdravstvene kulture iz Osnovne škole "Ivan Kozarac". Natjecalo se u sedam sportskih disciplina: malom nogometu, badmintonu, te tradicijskim igrama poput potezanja konopa, nošenja jaja u žlici, bacanju potkove i igri popularnog naziva "bacanje kamena s ramena" - bacanje medicinske kugle u dalj.

Uz originalne dresove, veselo i snažno branile su se boje Muzeja vučedolske kulture, Zavičajnog muzeja Našice, Muzeja Slavonije Osijek, Muzeja grada Iloka, Gradskog muzeja Vukovar, Muzeja likovnih umjetnosti Osijek, Gradskog muzeja Vinkovci, Muzeja Brodskog Posavlja, Arheološkog muzeja Osijek, Muzeja Đakovštine te Zavičajnog muzeja Stjepan Gruber Županja.

Da u svakom muzeju postoje sportski talenti dokazali su šaroliki rezultati u svim odigranim disciplinama. U najsvečanijem dijelu programa, najboljima su dodijeljene medalje koje je osmislio Zoran Šimunović, akademski umjetnik i kustos likovne zbirke iz Gradskog muzeja Vukovar, a izradila restauratorica Elvira Lončar Tumir.

1.BACANJE POTKOVE

1.Sara Jukić (Muzej vučedolske kulture)
2.Mario Dermišek (Muzej grada Iloka)
3.Renaca Roca (Gradski muzej Vukovar)

2.BACANJE MEDICINKE (ŽENE)

1.Andrea Rimpf (Muzej grada Iloka)
2.Melita Husnjak (Zavičajni muzej Našice)
3.Martina Gavran (Muzej likovnih umjetnosti Osijek)

3.BACANJE KUGLE (MUŠKARCI)

1. Hrvoje Tkalac (Zavičajni muzej Stjepan Gruber Županja)
2. Josip Ferić (Muzej Brodskog Posavlja)
3. Christian Ujhazi (Muzej Slavonije Osijek)

4.MALI NOGOMET

1. Gradski muzej Vukovar
2. Muzej Brodskog Posavlja
3. Muzej likovnih umjetnosti Osijek

5. BADMINTON

1. Muzej grada Iloka (Mario Dermišek i Marko Kevo)
2. Gradski muzej Vinkovci (Krešimir i Tomislav)
3. Muzej grada Iloka (Andrea Rimpf i Maja Barić)

6. POTEZANJE KONOPA

1. Muzej Brodskog Posavlja
2. Muzej grada Iloka
3. Zavičajni muzej Našice

7. ŠTAFETNA IGRA – NOŠENJE JAJA

1. Muzej grada Iloka
2. Zavičajni muzej Stjepan Gruber Županja
3. Zavičajni muzej Našice

8. KARTAŠKA IGRA BELA

1. Gradski muzej Vukovar (Rosanka Savić Mitrović i Biljana Jajetić)
2. Gradski muzej Vukovar (Mario Rajtarevići Ivan Marović)
3. Gradski muzej Vukovar (Marina Jemrić i Saša Rajković)

U svrhu očuvanja i vrednovanja sporta kao dio društva, kulture i identiteta glavni je cilj ove manifestacije bilo druženje, razvijanje i jačanje prijateljske povezanosti muzealaca s područja Istočna Hrvatske, što je sudeći po dojmovima svih sudionika u petak bilo i ispunjeno.