Gradski muzej Županja

OTVORENA ETNOGRAFSKA IZLOŽBA „ŠARANJE TIKVICA U SLAVONIJI“

U sklopu zajedničke suradnje, Zavičajni muzej „Stjepan Gruber“ Županja, Muzej Cvelferije i Općina Drenovci, 25. rujna 2019. u 19,00h u prostorijama Općinske narodne knjižnice u Drenovcima (Braće Radića 2), svečano su otvorili etnografsku izložbu „Umijeće šaranja tikvica u Slavoniji“.

Na izložbi su prikazane originalne šarane tikvice iz nekoliko slavonskih muzeja, kao i tehnike ove stare slavonske umjetnosti koja polako izumire. Tikvice su nekada imale veliku uporabnu vrijednost. Upotrebljavale su se kao posude za vodu ili rakiju, grabilice, čaše, solenice, plovci itd. Takvi su predmeti izrađivani od različitih vrsta tikvica od kojih je svaka imala poseban naziv i namjenu (tikva, tikvica, tikvanj, tikvić, nategača, leginica…). 

Šaranje tikvica možda zvuči kao nešto jednostavno i "obično", ali u Slavoniji ovaj se običaj razvio u nevjerojatnu vještinu i seže u doba postojanja zadruga (starih obiteljskih zajednica) za vrijeme Osmanlija i Vojne krajine. Danas je šarana tikvica omiljen slavonski tradicijski suvenir.