Zaviča​jni mu​zej

Stjepan Gruber Županja

NASLOVNA STRANICA

PROMOCIJA KNJIGE "SLAVONSKI ZLATOVEZ"

U okviru 52. Šokačkog sijela u Pastoralnom kulturnom središtu blaženog Alojzija Stepinca održana je promocija knjige autorice mr.sc. Janje Juzbašić, ravnateljice Zavičajnog muzeja Stjepan Gruber.

Posjetitelje u prepunoj dvorani prvo je pozdravio gradonačelnik Županje i predsjednik Organizacijskog odbora Šokačkog sijela Davor Miličević koji je čestitao autorici na ovom vrijednom izdanju i još jednom pozvao na Šokačko sijelo, našu najveću manifestaciju tradicijske kulture.

O knjizi je potom govorila autorica Janja Juzbašić, koja je kazala kako je jako velika čast i zadovoljstvo kako je Gradu Županji i Muzeju uspjela prirediti tako jedno izdanje, koje zapravo govori kako su naše žene, naše snaše bile vrijedne i kako su uz mukotrpan rad u kućanstvu uspjele raditi i zlatovez. Istaknula je kako je knjigu na kojoj je radila deset godina posvetila svojoj majci koja je bila vrsna vezilja i koja je prva podučila zlatovezu.

O knjizi je potom govorila Zdenka Predrijevac, pročelnica Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture RH-a u Vukovaru koja je kazala kako se u knjizi govori o tradicijskoj tehnici veza zlatnim koncem, zlatovezu, na istočnom području Republike Hrvatske,

"Zbog svoje vrijednosti i značenja, umijeće izrade zlatoveza s područja Istočne Hrvatske rješenjem Ministarstva kulture proglašeno je nematerijalnim kulturnim dobrom Republike Hrvatske, kako bi bila osigurana kontinuirana briga i potpora očuvanja ove vezilačke vještine koja je davno postala simbolom identiteta Slavonije. Knjiga prikazuje zlatovez na području istočne Hrvatske od kraja 19. stoljeća do danas. U knjizi se opisuje podrijetlo zlatoveza, tehnike izvedbe i primjera na tradicijskim, a i suvremenim odjevnim i uporabnim predmetima. Obrađen je veliki broj raznolikih izvora, prije svega tekstilnih, muzejskih i predmeta iz privatnih zbirki, da bi se dobio cjelovit uvid u vrste zlatoveza, a i lokalne posebnosti ", istaknula je Zdenka Predijevac.

O knjizi je na predstavljanju govorila Ruža Marić, predsjednica Muzejske udruge Istočne Slavonije i ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar, te vlč. Mato Knežević župnik Župe s. Franje Asiškog u Gradištu.

U programu su sudjelovale članice Ženske pjevačke skupine Bukovlje-Vranovci, Ženske pjevačke skupine "Druge" Strizivojna, te KUU Tomislav Županja. 
Nakon predstavljanja knjige posjetitelji su mogli pogledati izložbu zlatoveza zlatovezilja i zlatovezaca iz Slavonije.

Izvor: Branka Galović Dabić, Hrvatski radio Županja