Zaviča​jni mu​zej

Stjepan Gruber Županja

NASLOVNA STRANICA

Noć muzeja 2022.

Povodom sedamnaeste po redu ''Noći muzeja'' Zavičajni muzej Stjepan Gruber u Županji nastojao je uskladiti ovogodišnju temu ''između stvarnog i digitalnog''. Vodeći se tom mišju, trudili smo se na približiti (uz dozvolu stožera) našim stvarnim i virtualnim posjetiteljima.

Prva radionica koju smo realizirali tijekom dana bila je radionica ''Putovima zavičaja''. Riječ je o didaktičkoj edukativnoj igri koju je osmislio Državni arhiv u Vukovaru. U prostorijama ''Čardaka'' ugostili smo gimnazijalce iz sekcije povjesničara, predvođene profesoricom povijesti Danijelom Kegalj. Uvodnom prezentacijom o Vukovarsko - srijemskoj županiji koju je održao pripravnik Mateo Obradović, učenicima je dan kratki povijesni osvrt. Podijeljeni u dvije skupine učenici su zaigrali ovu zanimljivu igru.

Istovremeno, da bismo ispunili ovogodišnje geslo ''između stvarnog i virtualnog'' na Facebook stranici muzeja objavljena je virtualna izložba kustosice Marte Huber pod nazivom ''Zaljubi se u muzej''.

U 17:00 sati održana je popodnevna radionica pod nazivom ''Heklanje je in''. Ovogodišnju radionicu vodile su sestre Miličević iz Županje. Zanimljivo je da su se sestre prije dvije godine u muzeju na radionici heklanja prvi put susrele s iglom i vunom, a nakon pune dvije godine postale su demonstratorice. Zainteresiranih polaznica radionice bilo je dosta, a sestre Miličević su pokazivale i prenosile svoje vještine.

Po ustaljenom običaju ove manifestacije prvi posjetitelji su se počeli pojavljivati u ranim večernjim satima. Nedugo zatim održan je prvi dio nastupa klaviristice Marine Matolić i sopranistice Josipe Gvozdeni. U goste su došle i članice ženske vokalne skupine KC ''Igrišće'' Županja. Dok su kroz stalni postav muzeja prolazili posjetitelji, istovremeno na Facebook stranici muzeja objavljene su preostale dvije virtualne izložbe. Gostujuća izložba voditeljice Etnografskog muzeja u Osijeku Vlaste Šabić, ''Tikva mala a stotinu šara'' i izložba kustosa našeg muzeja Hrvoja Tkalca ''Za šaku denara''.

Prateći geslo ovogodišnje noći muzeja ''između stvarnog i digitalnog'' nastojali smo se približiti posjetiteljima. S obzirom na okolnosti posjećenost je bila zadovoljavajuća. U vremenu mjera i opreza nastojali smo održati manifestaciju u želji da se muzej posjećuje i ostalim danima u godini te bude mjesto okupljanja svih dobnih skupina.