Zaviča​jni mu​zej

Stjepan Gruber Županja

NASLOVNA STRANICA

Promocija knjige „Mojim sokakom“

U petak, 10. prosinca 2021. godine u Book cafe-u u Županji održana je promocija zbirke pjesama Mojim sokakom autorice Vesne Benaković u organizaciji Zavičajnog muzeja Stjepan Gruber Županja. Vesna Benaković rođena je 1963. godine u Županji. Djetinjstvo, mladost i veći dio života provodi u svom rodnom mjestu. Od 2007. godine živi u Australiji.

Upravo odlazak iz rodne i voljene Županje u Vesni budi najdublje emocije. Iako tisućama kilometara daleko, Vesna diše Slavoniju. „Slavonija je početak i kraj njezina pjesništva, njezina strast, ljubav i tuga. Vesna nas, učas, svojim pjesmama vrati u djetinjstvo, u atare i šorove, na njive i oranice, na ulice i sokake. Ožive slike stare. Izranjaju iz prošlosti likovi baka i djedova, djetinja razigranost i bezbrižnost. Nižu se stihovima topoti konja, zvuci tambura, svatovi okićeni, rubine bijele i otarci, baština šokačka….“. Ovim je riječima novinarka Branka Galović Dabić, autorica pogovora i Vesnina velika prijateljica opisala svoje viđenje zbirke pjesama.

U promociji su sudjelovale čitačice Branka Budimski, Branka Galović-Dabić, Senka Cegledi te Viola Matagić Šinka. Ravnateljica Muzeja u Županji, ujedno i urednica zbirke pjesama, u knjizi se poigrala s umjetničkim slikama iz muzejske zbirke pa su Vesnini tekstovi obogaćeni likovnim uradcima lokalnih slikara. Za glazbenu podlogu tijekom promocije zaslužni su Branimir Bani Jovanovac, Anja Jovanovac te Kruno Mihaljević, a program je vodila Marta Huber. Vrhunac večeri bilo je Vesnino javljanje iz Australije putem Skype-a koje nikog u Book cafe-u nije ostavilo ravnodušnim.