Zaviča​jni mu​zej

Stjepan Gruber Županja

NASLOVNA STRANICA

Županja - kolijevka hrvatskog nogometa

U petak, 05. studenog u Županji je proslavljena velika obljetnica – 100 godina Nogometnog kluba Graničar iz Županje i 140 godina igranja prvog nogometa u Hrvatskoj.

U petak, 05. studenog u Županji je proslavljena velika obljetnica – 100 godina Nogometnog kluba Graničar iz Županje i 140 godina igranja prvog nogometa u Hrvatskoj.

Proslava je započela turnirom na spomen stadionu Prve nogometne lopte u Hrvatskoj gdje su snage odmjerile Humane zvijezde Hrvatske i selekcija veterana Vukovarsko-srijemske županije. U trećem susretu, selekcija veterana Vukovarsko-srijemske županije svladala je Humane zvijezde Hrvatske 4:1. Unatoč velikoj kiši, utakmice je pratio velik broj gledatelja.

Nakon turnira, u 19.00 sati u dvorani „Mladost" održana je svečana sjednica i promocija monografije „100 godina Graničara iz Županje i 140 godina igranja nogometa u Hrvatskoj" autora Zvonimira Stjepanovića. Monografija je plod suradnje autora Stjepanovića, NK Graničara i Zavičajnog muzeja Stjepan Gruber Županja. Vrlo opsežna knjiga na 370 strana donosi niz vrijednih statističkih i povijesnih podataka, a osobito je važno navođenje imena igrača i kratke biografije onih koji su obilježili povijest kluba. Osim toga, autor iznosi niz činjenica kojima dokazuje da se upravo u Županji prije sto četrdeset godina zaigrao prvi nogomet.

Na sjednici su sudjelovali čelni ljudi Hrvatskog nogometnog saveza, predsjednik Marijan Kustić, član Izvršnog odbora HNS-a, ujedno i predsjednik Nogometnog saveza Županije Vukovarsko-srijemske, gospodin Josip Kuterovac te predsjednikovi savjetnici Zorislav Srebrić i Stjepan Merkaš. Veliki jubilej u Županji uveličali su i izaslanik premijera Republike Hrvatske i Ministarstva turizma i sporta, državni tajnik Tomislav Družak, član Vijeća Hrvatskog olimpijskog odbora, Mario Meštrović, župan Vukovarsko-srijemske županije, Damir Dekanić te gradonačelnik Županje, Damir Juzbašić.

Program svečane sjednice vodila je poznata RTL-ova sportska novinarka Ines Goda, a u ostatku programa sudjelovali su još i Matea Čolić, Mario Vestić, Pero Galić i Ivica Oršolić. Svim živućim predsjednicima NK Graničar kao i četvorici najstarijih članova kluba i pronalazaču prve nogometne lopte svečano su dodijeljene spomenice.