Zaviča​jni mu​zej

Stjepan Gruber Županja

NASLOVNA STRANICA

Predstavnici Ministarstva kulture obišli poplavno područje

Predstavnici Ministarstva kulture obišli područje pogođeno poplavom u Vukovarsko-srijemskoj županiji

Područje pogođeno poplavom u Vukovarsko-srijemskoj županiji 14. srpnja 2014. obišli su predstavnici Ministarstva kulture, pomoćnica ministrice mr. sc. Vesna Jurić Bulatović, Eva Brunović, voditeljica Službe za muzejsko-galerijsku i likovnu djelatnost i likovnu djelatnost i Tereza Teklić, viša stručna savjetnica u Službi te mr. sc. Dubravka Osrečki Jakelić, predsjednica Hrvatskog muzejskog vijeća i Višnja Zgaga, ravnateljica Muzejskog dokumentacijskog centra.

U Zavičajnom muzeju Stjepana Grubera u Županji održan je sastanak s dogradonačelnikom Grada Županje Krunom Šarićem, Ružom Marić, ravnateljicom Gradskog muzeja Vukovar, Janjom Juzbašić, ravnateljicom Zavičajnog muzeja Stjepana Grubera te djelatnicima Muzeja. Po završetku sastanka predstavnici Ministarstva kulture obišli su Rajevo Selo, Gunju, Račinovce i Drenovce. U razdoblju od 6. lipnja do 5. srpnja 2014. godine više od 100 muzealaca sudjelovalo je u akciji spašavanja etnografske građe, knjižnog blaga te tradicijskih i različitih uporabnih predmeta karakterističnih za područje županjske Posavine. Sva spašena građa je pohranjena u dvije čuvaonice u Gunji i dvije čuvaonice u Račinovcima. Građa je popisana, dekontaminirana i fotografirana te su izrađeni pripadajući popisi koji sadrže sve relevantne podatke (imena vlasnika, adrese, naselja, nazive predmeta). Ekipe restauratora na terenu bilježile su također stanje prikupljenih predmeta i ocjenjivali oštećenja s preliminarnim procjenama troškova restauriranja. Dio građe već je na restauriranju u Restauratorskom centru u Ludbregu, Etnografskom muzeju u Zagrebu, Muzeju Slavonije i dr.
U Gunji su predstavnici Ministarstva kulture obišli prostore KUD-a Graničari, staru zgradu Općine Gunja u kojoj su pohranjeni ostatci knjižne građe te crkvu sv. Jakova Apostola s vrijednim ostacima zidnog oslika sagrađene 1845. godine. U Račinovcima su prisutni obišli čuvaonice u kojima je privremeno smještena građa te župnu crkvu Rođenja sv. Ivana Krstitelja.

Pomoćnica ministrice mr. sc. Vesna Jurić Bulatović na kraju je zahvalila svima koji su sudjelovali u akciji spašavanja vrijedne kulturne baštine i tradicije te je izrazila podršku Ministarstva kulture RH u daljnjim radovima na saniranju i obnovi kulturne baštine.